26.08.2021

זיוף חתימה

עבירת זיוף נחשבת לעבירה חמורה בספר החוקים, יש עבירות זיוף רבות כיום כגון: זיוף חתימה על מסמכים חשובים, זיוף מסמכים, זיוף שטרות, זיוף אישורים רפואיים כולל אישורי קורונה, זיוף תעודות זהות ודרכונים ועוד. אחת העבירות השכיחות ביותר בתחום היא זיוף של חתימות, לדוגמה זיוף חתימה על אישורי מסירה, שטרות חוב, שיקים, צוואות, מסמכים פיננסיים או משפטיים וכו'. ברוב המקרים קשה ואפילו בלתי ניתן להבחין בחתימה מזויפת ורק מומחים מנוסים מסוגלים להבחין בהבדלים הזעירים בין החתימה המקורית לחתימה המזויפת.

זיוף חתימה מוגדר בחוק כעבירה פלילית

אנשים מאמצים לעצמם חתימה אישית ייחודית ומקורית, היא משמשת אותם לחתימה על מסכים רשמיים, שיקים, חוזים ועוד. החתימה האישית יכולה להיכתב בדומה לכתב היד של האדם או שהיא יכולה להיכתב בצורת שרבוט מיוחד, ללא צורה של אותיות מובנות וברורות.  

בשנים האחרונות גוברים מעשי התרמיות והזיופים, בתי המשפט עמוסים במקרי זיוף, ולא מעט אנשים ועסקים סובלים מתרמיות ומנזקים קשים עקב זיוף החתימה שלהם. חשוב לזכור כי הטכנולוגיה המתקדמת מסייעת לזייפנים לבצע את זממם, כיום קל מאוד לזייף חתימות של אנשים אחרים וחותמות של עסקים באמצעות תוכנות גרפיקה כמו פוטושופ, אינדיזיין ועוד. 

החוק בישראל מבחין בשלושה סוגים שונים של עבירות זיוף:

מסמך מתחזה

זיוף מסמך במטרה להטעות אחרים ועל מנת לקדם את העניינים הפסולים של מבצע העבירה. לדגמה, זיוף צוואה, מסמך משפטי, חוזה וכיוצא בזה.

שינוי מסמך

מבצע העבירה מזייף מסמך קיים שלא כחוק ובמטרה להונות ולרמות אחרים. דוגמה לשינוי מסמך הוא שינוי סכום כסף המופיע בחוזה מחייב, שינוי זהות האדם החתום של מסמך סמכותי וחשוב, שינוי תאריך המופיע בראש המסמך וכו'.

זיוף חתימה

מבצע העבירה מזייף חתימה של אדם אחר ללא סמכות או אישור. למעשה, מבצע העבירה משתמש במסמך המקורי או מעתיק מסמך חשוב ללא חתימה על המקור, הוא מזייף את החתימה כדי להשיג דבר מה, למשל חלק גדול יותר בירושה (זיוף חתימה על צוואה), זיוף תצהיר המוגש לבית משפט או לרשות וכדומה.

מהן ההשלכות של זיוף חתימה?

חתימה מזויפת עשויה להיות הרת אסון לאדם שחתימתו זויפה. ניתן לזייף חתימות יחסית בקלות, במיוחד כיום כאשר יש מחשב לכל אדם ותוכנות גרפיות מתקדמות. חתימה מזויפת עשויה לגרום להפסד כספיים משמעותיים, לנישול מהצוואה, לתרמיות כספים כמו זיוף חתימה על שיקים, לפגיעה משמעותית במוניטין ובתדמית של אדם או עסק ועוד.

איך מזהים חתימה מזויפת?

קשה מאוד לזהות חתימה מזויפת ללא אמצעים כמו מיקרוסקופ משוכלל, ונדרשת מיומנות גבוהה. לרוב, מגלים את החתימה המזויפת על ידי אנשי מקצוע מנוסים כמו גרפולוגים. יש כמה סימנים המוכיחים זיוף חתימה, ניתן להבחין בהם רק באמצעות מיקרוסקופ. 

יש לציין כי חתימה של אדם בריא נעשית בצורה אוטומטית ומהירה, בעוד הזייפן משקיע מאמץ בזיוף לכן הכתיבה היא איטית ולא בשטף. כאשר מזייפים חתימה ניתן להבחין באמצעות המיקרוסקופ בקווים שבורים וברעידות בכתב, בכתיבה שנעשתה באופן איטי ולא רציף, ויש גם הבדל מבחינת הלחץ המופעל על הנייר. כאשר מזייפים חתימה מתייחסים בדרך כלל רק לאלמנטים הצורניים הבולטים ביותר, ורק מבעד למיקרוסקופ אפשר להבחין בזיוף.

איך מזהים חתימה דיגיטלית חוקית?

חוק חתימה אלקטרונית משנת 2001 קובע את התנאים הנדרשים והמתאימים לעידן הדיגיטלי והמקוון. החוק מגדיר שני סוגי חתימות – חתימה אלקטרונית מאובטחת וחתימה אלקטרונית מאושרת. החתימה המאובטחת מוכרת בחוק ויש תנאים שנקבעו כדי להבטיח קשר חד ערכי בין אדם מסוים לבין החתימה האלקטרונית הספציפית. חתימה מאושרת היא למעשה חתימה מאובטחת המקבלת אישור על ידי גורם מאשר שתפקידו לזהות את החותם ולהפיק תעודה המלווה את החתימה.

מדוע כדאי לעבור להחתמת מסכים אונליין?

  • עלויות זולות וחיסכון בהוצאות העסק.
  • יש 4 אמצעי אימות לזיהוי החותם.
  • פתרון ירוק לעסקים.
  • שירות מהיר ונוח ללקוחות.
  • מערכת פשוטה וידידותית למשתמש.